100 dolara dizüstü bilgisayarXP işletim sistemli 'XO' dizüstü bilgisayarlar eylül ayında satışa sunulacak
18.05.2008 12:39Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin
Üye Ol veya
Giriş YapMicrosoft,Nicholas Negroponte'nin kurucusu olduğu vakıfla işbirliği yaparak 100dolara satılacak olan XP işletim sistemli dizüstü bilgisayar anlaşmasıimzaladı. Eylül ayında satışa çıkacak olan 'XO' dizüstü bilgisayarlarınsatış fiyatı 100 dolar olacak. PROJE UZADI Yapılan anlaşmanın ardından konuşan Vakıf BaşkanıNegroponte, "O.L.P.C adlı şirketin ürettiği bilgisayarlarda Linuxişletim sistemi kullanılıyordu. Çocuklar, ara yüzü değişik olan sistemikullanamıyordu. Şimdi Microsoft'la yaptığımız anlaşmaya göre üretilecekucuz bilgisayarlarda XP işletim sistemi kullanılacak" dedi. 1.700 gram ağırlığında olacak lap top içinde webcam, mikrofon ve joystick barındıracak. Daha şimdiden 600 bin sipraişalan bilgisara özellikle Peru, Meksika ve Uruguay hükümetleri büyükilgi gösterdi. Bill Gates'le 1 yıl önce masaya oturduklarını söyleyenNegroponte," Sıkı pazarlıklar sonucu bu anlaşmayı yaptıkç Dünyadabilgisayarı olmayan çocuk kalkmayacak" şeklinde konuştu. O.L.C.P adlı şirketin ürettiği ucuz lap toplardaLinux işletim sistemi içinde yüklenmiş olarak geliyor. Bundan sonraüretilecek olan lap toplarda XP işletim sistemi de bilgisayarın içindeyüklenmiş olarak gelecek. Microsoft'un Gelişmekte Olan Ülkelerden SorumluYöneticisi James Utzschneider, insanların XO adlı bilgisayarı çoksevdiğini ancak işletim sistemini kullanmakta güçlük çektiklerindenötürü şikayet ettiklerini söyledi. Utzschneider, "Çocuklar içintasarlanan XP işletim sistemli XO'lar önümüzdeki aydan itibaren birkaçülkede test edilecek. Eylül ayında 100 dolarlık bilgisayarlar piyasadaolacak" dedi. Intel, çocuklar için 'classmate' adlı lap top'ubir süre önce piyasaya sürmüş ancak 400 dolarlık fiyatı nedeniyleprojede başarısız olmuştu. Gazeteport