Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin
Üye Ol veya
Giriş Yap 26 Mayıs 1883'de Almanya’nın Mülheim kentinde 13 çocuklu bir ailededoğan ve daha 5 yaşında iken iki arkadaşını katleden Peter Kurten’in,10yaşındayken bir arkadaşını Rhine nehrinde boğduğu da söylenir. PeterKurten,“Düsseldorf Vampiri“ olarak da bilinir.
Peter Kurten küçüklüğünde babasının hareketlerini taklit ederdi vebabası kızına tecavüz ederken yakalandığı zaman, o da aynı şeyitekrarlamaya çalışmıştı. Babasının hareketlerini kafasına işleyerekbüyüyen katil, babası hapishanedeyken onun yerine kiracı olarak gelenbir köpek yakalama görevlisinden köpeklere mastürbasyon yapmayı veonlara işkence çektirmeyi öğrenmişti. Kanın tadına ilk kez 9 yaşındabakmıştı. O yaşta kuğuların kafalarını kesip, kanını içerdi. Buöğrendikleri onun küçüklüğündeki vahşet tecrübeleri olmuştu.
Cinayet kariyerine başlamadan önce bir fabrikada sendikacı olarakçalışan, sık kiliseye giden Peter Kurten evliydi ve çok hoşgörülü birkarısı vardı. Yaptıklarını itiraf edene kadar her şeyi karısından uzunsüre gizli tutmuştu.
İlk kurbanı (5 yaşında öldürdüğü iki arkadaşı dışında) 1913 yılındaöldürdüğü 8 yaşındaki Christine Klein adında bir kızdı. Kız birçokyerinden bıçaklanmıştı ve tecavüze de uğramıştı. Bunun dışında kızbölüm bölüm yakılmıştı. Bu cinayetle birlikte Peter Kurten'in sericinayetleri başlamış oldu. Aşağıda Peter Kurten'in öldürdüğü ve kimliğibelirlenmiş kişileri görebiliriz:
- Christine Klein (

; Tecavüze uğrayıp, daha sonra boğazı kesildi.
- Rudolf Scheer (45); Birahaneden evine dönerken kafasından ve boynundan ardarda bıçaklanarak öldürüldü. (13 Şubat 1929)
- Rosa Ohliger (

; Katil tarafından bir çitin arkasına çekilerek 13kere bıçaklandı. Daha sonra olay yerine dönen katil, cesedi yaktı. (9Mart 1929)
- Luise Lenzen (13) - Gertrud Hamacher (5); Luise Lenzen boğularak vebirçok yerinden bıçaklanarak, Gertrud Hamacher ise boğazı kesilerek birçayırda öldürüldü. (24 Ağustos 1929)
- Maria Hahn (20); Ren nehri kıyılarında 20 kez bıçaklanarak öldürüldü ve cesedi aynı yılın kışında bulundu.(1929 sonları)
- Ida Reuter (31); Düsseldorf'un dışında kafasına inen baltayla hayatagözlerini yuman ve öldürülmeden önce tecavüze uğrayan hizmetçi kız.(Eylül 1929)
- Gertrud Alberman (5); Katil tarafından boğularak ve 36 kere makas saplanarak öldürüldü. (7 Kasım 1929)
- Maria Budlies / Budlick; Peter Kurten'in son vakası. Peter Kurten tarafından kaçmasına izin verildi.
Peter Kurten,1. Dünya Savaşının tamamını hapiste geçirdi.1921’detahliye edildi ve 1925’te bir hayat kadınıyla evlenerek Düsseldorf’unmerkezinde bir apartmana taşındı. 1929’da dedektifler, bir seri katilinsokaklarda gezdiğini anlamışlardı. İşlenen 46 suçun aynı kişitarafından işlendiğine kanaat getirmişlerdi. Ebeveynler çocuklarınısokağa çıkarmamaya başlamış, bir süre sonra halkın büyük bir bölümükorkusundan evlerinden ayrılmamaya başlamıştı.
1930’da Maria Budlies adında bir kadına tecavüz etmiş ve kaçmasına izinvermişti. Maria, bundan asla polise bahsetmedi, ama Köln’deki birarkadaşına yolladığı mektupta olayları anlattı. Mektup asla Maria’nınarkadaşına ulaşmadı, ama bir gün postanede mektup açılınca polislerMaria’ya ulaştı. Maria, Peter Kurten’in evini polislere bildirdi. PeterKurten bu olaydan sonra yakalandı, artık sona yaklaşmıştı. Kimse onunneden bu son kurbanı olan kadını bıraktığını bilmiyordu.
Cinayetlerinde genellikle bir makas veya bıçak yardımıyla kurbanlarınınboğazlarını kesiyor, kafataslarını parçalıyor ve kanlarını emiyordu.
Aslında tüm kurbanlarını kadınlardan seçmiyordu ve bu da onun bu işiher zaman kendi cinsel doyumluluğu için yapmadığını gösteriyordu.
Masum görünüşü altında vahşilik yatan Peter Kurten'in ismi, kriminolojitarihindeki yerini “bir psikiyatrist tarafından sorgulanan ilk serikatil“ olarak almıştır.
2 Temmuz 1931'de,ölüme mahkûm edilen Peter Kurten, Klingelputzhapishanesinde giyotinle idam edildi. Son arzusu kendi kafasıkesilirkenki kan sesini duymaktı…
“Pişman değilim. Yaptığım bütün işler beni utandırsa da, sizeanlatmalıyım. Geriye dönüp baktığımda bütün detaylar hiç de kötü, cansıkıcı değildi. Aksine bundan hoşlanıyordum.“
(Peter Kurten’in kendisini sorgulayan psikiyatriste söylediği sözler.)
Cinayetlerini bide onun ağzından dinleyelim.
1. Bayan Klein.(ilk cinayeti)PK:' o gece çok heyecanlı ve sabırsızdım.Eğer karşıma bir hayvan çıksaydı ona bile saldırırdım. Ama karşıma şanseseri Bayan Klein çıktı. Kadının üstüne atladım, makasımı onun alnınatekrar tekrar sapladım. Kadın yere düştü. Böylelikle bende ondanistediğim şeyi sıcakkanını aldım. Onu kana kana içtim. Makasımkörelmişti sonraki kurbanlar için onu tekrar bileyip keskinleştirdim.'
2. PK:'o akşam 8–10 yaşlarında küçük bir kızla karşılaştım. Ona nereyegittiğini sordum. Eve gidiyorum dedi küçük kız. Gel ben seni götürürümdedim ona. Elini avuçlarımın arasına aldım. Bir anda içimde bir şeylerhareketlendi, başım döndü. Kendimi kaybedip, kızın boğazına sarıldım.Sonra sağ elimle bıçağımı paltomdan çıkarıp kızın gözüne, boğazınaboynuna artık neresine gelirse sapladım.
Kızı öldürdükten sonra sinemaya gittim.23.00 sularında elimde bir şişegazyağıyla, onu yakmak için geri döndüm. Ama etrafta çok fazla insanvardı. Ben de gazyağını bir çalılığın arkasına saklayıp evime gittim.Ertesi sabah 6.00 da kalktım. İlk işim kızın yanına gidip, cesedinigazyağı ile yakmak oldu.'
3. Rudolf Scheer. PK:' O gece saat 22.00 de parka gitmiştim.3 saatboyunca bir insanın geçmesini bekledim. Sonra yoldan sendeleyerek gelenbir adam gördüm. Beni gördü ve bana anlaşılmaz laflar etti. Sinirlendimve adama sert bir yumruk attım. Adam yüzüstü yere
yığıldı. Cebimden bıçağımı çıkarıp adamın sırtına sapladım. Adam birdenkalkıp bacaklarıma sarıldı. Bunu hiç beklemiyordum ama yine de bıçağımıona saplamaya devam ettim. Hatta bıçağımı o kadar derine sapladım ki,onu zorlukla geri çıkartabildim.
Adam bacaklarımı bıraktı ve yere düştü. Onu hendeğe kadar sürükledim.Sonra bir tekmeyle onu çukurdan aşağıya yuvarladım. Tam eve geliyordumki onu sürüklerken, botlarında bıraktığım parmak izleri aklıma geldi.Tüm izleri ortadan kaldırmam 8 dakikamı aldı.
4. Anna Goldhousen-Bayan Mantel-Gustav Karnblum. PK:'Saat 22.00 deLierehfeld'deki fuara gittim. Yolda yürüyen iki kadın gördüm. Onlarıtakip ettim. Birbirlerinden ayrıldıktan sonra kadınların birine AnnaGoldhousen'e bıçağımla saldırdım. Kadın bağırmaya başlayınca
yakalanırım korkusuyla oradan kaçtım. O gece Bayan Mantel ve Gustav Karnblum adlı iki kişiye daha saldırdım.
5. Gertrud Hamacher-Luise Lenzen. PK:'Saat 22.00’ye kadar kendime birkurban bulmak için bekledim. Tam ümidimi kaybediyordum ki patikadangelen iki küçük kız gördüm. Onları takip etmeye başladım. Sonrayanlarına yaklaşıp, büyük kıza yakında ki bir dükkândan bana bir sigaraalıp alamayacağını sordum. Kıza parayı verdim, böylece o sigara almayagidince ben de küçük kız ile yalnız kaldım. Küçük kızı kucağıma aldımve onu mısır tarlasına götürdüm. Sonra ağzını elimle kapatıp onu yereyatırdım ve boğazını kestim. Bıçağı orada bırakıp, ötekinin yanınagittim. Kız bana sigara paketini verirken birden onun boğazına sarıldımve onu nefessiz bırakana dek sıktım. Onu da diğerinin yanınasürüklerken kız aniden canlandı ve elimden kaçıp bağırmaya başladı.Bunun üzerine bende bıçağı alıp kıza fırlattım. Onu sırtındanvurmuştum. Kız yere düştü. Bıçağı bedeninden çıkarıp bir kaç kez dahasapladım. Sonra ikisini de orada
bırakıp gittim.'
6. Ida Reuter. PK: O pazar saat 18.00 de kurban aramak için dışarıçıktım. Yanıma çekicimi de almıştım. Tren istasyonunda genç bir kadınlakarşılaştım. Onu bir şeyler içmeye davet
ettim. Beraber birkaç bira içtikten sonra koruda gezinmeye başladık. Oilerisinin karanlık olduğunu ve daha ileri gitmek istemediğini.Söyledi. O sırada birinin gelip gelmediğini anlamak için etrafabakınıyordum. Etrafta bizden başka kimsenin olmadığını anlayınca
çekicimi çıkardım ve kızın alnın tam ortasına indirdim. Kız yereyığıldı. Yaklaşmakta olan ayak seslerini duyunca kızı ellerinden tuttumve bir çalının arkasına gizledim. İnsanlar geçene kadar bekledim. Busırada kız kendine geldi. Onu bırakmam için bana
yalvarmaya başladı. Onu korunun içine çektim ve çekicimi bir kaç defa daha kafasına indirdim.
7. Elisabeth Dorrier. Pk:' 23.00 sularında cebimde çekicimle etraftadolaşıyordum. Tiyatronun önünde duran narin bir kız gördüm. AdıDorrierdi. Ona benimle yürüyüp yürümeyeceğini sordum. İlk başta bunaistekli değildi ama onu ikna etmeyi başardım. Aynı İda'da olduğu gibionunla ilk başta bira içtik, sonra nehir kenarında yürümeye başladık.Birden onun bir adım gerisinde durdum ve çekicimi cebimden çıkardım.Tüm gücümle çekici kafasına indirdim. Aynı İda gibi yere yığıldı. Onuda çalıların arkasına çektim ve başını çekicimle ezdim.'
8. Gertrud Albermann. Pk:'Öğleden sonra 17.00 sularında bıçağımı dayanıma alıp gezmeye çıktım. Kendi halinde oynayan 5–6 yaşlarında birkız gördüm. Yanına gelip benimle gezmek isteyip istemediğini sordum.Kız gerçekten çok tatlıydı. Büyük bir neşe içinde kendini benimkollarıma attı. Minicik kollarını boynuma dolayıp başını güvenle omzumakoydu. Boş yollardan geçip fabrikaya geldim. O ne olup bittiğinianlamadan ellerim onun küçük boynuna dolanmıştı. Boğazını sıktım,sıktım, sıktım. Ta ki nefessiz kalana dek. Sonra bıçağımı çıkarıp,vücudunu delik deşik ettim. Kızın cansız vücudunu çöplerin arasınaattım. Ellerimi de oradaki çimenlere sürüp temizledim.'
9. Maria Huhn. Pk:'8 ağustos da hayvanat bahçesinde tek başımadolaşıyordum. Birini öldürmek gibi bir niyetim yoktu. Bir bankaoturdum. Yanımda oturan kız bana döndü ve benimle konuşmak istedi. Uzunbir konuşma sonucu gelecek pazar beraber dışarı çıkma kararı aldık.
15 ağustos da Stindemuhle restoranında bir şişe şarap içtik. Oradayaklaşık üç saat oturduktan sonra çorba ve bira içmek için başka biryere gittik. Karnımızı doyurduktan sonra çayırda yürüyüşe çıktık. İşteo an onu öldürmeye karar verdim. Onu bir hendeğin yanındaki kocaçalılığın arkasına götürdüm. Yere oturduk. Saat dokuzu yirmi geçiyordu.Birden onu boğazından yakaladım ve kafasını yanımdaki kütüğe vurdum amakız kısa bir süre sonra kendine geldi. Bunun üzerine elimdeki makasıboynuna sapladım. Epey kan kaybetti Kısa bir süre lanet olası tekrarkendine geldi. Kısık bir sesle bana yalvarmaya başladı. Sesinedayanamıyordum.
Sinirlendim. O sesi tamamen susturmak için makası kalbine sapladım.Kanın fışkırma sesini dinledim. Bu ses, öteki sesten daha huzurvericiydi.
10.Christine Klein. Pk:'O sıralar hırsızlıkla uğraşıyordum. Bircumartesi akşamı kendime Wolfstrassede soyabileceğim uygun bir yerarıyordum. Klein ailesinin yaşadığı Cologne Hanı gözüme çarptı. Gece10–11 sularında yukarı kata tırmandım. Kilitli birkaç kapıyı açtım amaiçerde çalabileceğim değerli bir şey bulamadım. Derken içinde küçük birkızın uyuduğu bir odaya geldim. Çocuğun başı cama dönüktü. Sol elimlekızın ağzını kapattım ve sağ elimle kızın boğazını sıkmaya başladım.Kız uyandı ve debelenmeye başladı ama sonunda bilincini kaybetti.Cebimde taşıdığım küçük ama keskin bir bıçak vardı. Kızın başınıkucağıma aldım ve bıçağımla birden boğazını kestim. Belli bir müddetkanın akışını seyrettim. Sonra kızı yatağa yatırım üstünü örttüm.Odadaki izleri sildim ve kapıyı kızın üstüne kilitledim.
11. Charlotte Ulrich. PK:'Kızla bir bardak bira içtik. Sonra Grafenberg koruluğuna gittik. Kız
karanlıktan korkuyordu. Onu sakinleştirmek için birbirlerini sevençiftlerin hep buraya geldiğini ve el ele dolaştıklarını söyledim. OnuAŞKLAR GEÇİDİ denen gizli bir yere götürdüm. Manzara karşısındabüyülenen kız daha ne olduğunu anlayamadan, çekicimi çoktan kafasınaindirmiştim. Kız bir çığlık attı ve yere düştü. Yeteri kadar kangöremiyordum. Bu yüzden kızın başına var gücümle bir kaç kez dahavurdum. Kızın başının kanlar içinde kaldığını görünce onu orada tekbaşına, o vaziyette bırakıp gittim.
SONSÖZ
PETER KURTEN: Önüme çıkan herkesi öldürdüğüm doğru değildir. Öldürdüğümkişinin kim olduğu benim için önemliydi. İstediğim, bağırışları veyalvarışlarıyla beni heyecanlandıracak, kendimi iyi hissettirecekinsanları bulmaktı. İnsanlara öldürmek amacıyla saldırmıyordum amayakaladığım kişiyi bıçaklamaya başlayınca gerisi geliyordu
Eğer şu an dışarıda olsaydım ne yapardım bilmiyorum. Size hiçbirgaranti veremem çünkü yaptıklarımı bilinçli bir şekilde yapmıyordum.Belki de farklı şekilde davranamazdım.
Eğer insanları öldürmeme izin verilse dünyada eşi benzeri görülmemiş bir katliam yapardım.