22 Kasım 2008, 00:52:35 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Google
Duyurular: Sitemize moderatör alınacaktır!
Moderatör Olmak İçin Tıklayın!!!

ANASAYFA   FORUM   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  
Pm ile Basvuru
E-Posta ile admin@mixnetforum.com
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Bilgi için
Pm ile Basvuru
Bilgi için
Pm ile Basvuru
Bilgi için
Pm ile Basvuru
Bilgi için
Pm ile Basvuru
Bilgi için
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Orhan Veli Kanık  (Okunma Sayısı 106 defa)
27 Nisan 2008, 18:26:25
Administrator
*
Üye No: 1

Üyelik Bilgileri WWW

1914 yılında İstanbul’da doğdu.Ankara Gazi Lisesi’ni bitirdi (1932).İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ndekiöğrenimini yarıda bıraktı (1935), Ankara’ya giderek PTT UmumMüdürlüğü’nde çalıştı (1936-1942), Milli Eğitim Bakanlığı TercümeBürosu’na memur oldu (1945), oradan ayrılınca (1947) Yaprak dergisiniçıkardı ( 1 Ocak 1949’dan 15 Haziran 1950’ye kadar 28 sayı çıktı, SonYaprak adlı özel bir sayı ölümü üzerine arkadaşları tarafındançıkarıldı). 14 Kasım 1950 tarihinde beyin kanamasından öldü.Rumelihisarı mezarlığına gömüldü.

Kişiliğini belli eden ilk şiirlerini arkadaşları Oktay Rıfat ve MelihCevdet’le birlikte Varlık dergisinde yayımlamaya başladı, büyük birilgi gördü, sağlığında kendinden çok bahsettiren şair oldu. Şiiri birtakım kalıp ve klişelerden, şairanelikten, yıpranmış benzetmelerdenkurtararak, daha kısa daha basit bir şekle soktu; yalın bir halk dilikullandı, gündelik sözlerle zaman zaman (Aralık 1936-15 Nisan 1940,38şiir), çok kısa zamanda büyük yergi ve espriden faydalanarak, gündelikyaşantılar üzerine yazdı.

ESERLERİ
Şiir kitapları: Garip (Oktay Rıfat ve Melih Cevdet’le beraber, 1941),Garip (yalnız kendi şiirleriyle, genişletilmiş 2. baskı,1945),Vazgeçemediğim (1945), Destan Gibi (1946), Yenisi (1947), Karşı (1949).

Sağlığında bu altı kitaba aldığı şiirleriyle, bu kitaplara girmemişbaşka şiirleri, ölümünden sonra tek kitap halinde basıldı: Orhan veli,Bütün Şiirleri (1951).

Düzyazıları, eleştiri ve hikayeleri: Orhan Veli, Nesir Yazıları (1953,2. b. Denize Doğru adıyla, 1970) adlı kitapta toplandı. La Fontaine’nin49 fable’ini nazımla Türkçe’ye çeviren şair (La Fontaine Masalları, 2kitap, 1943), aynı şekilde Nasrettin Hoca Hikayeleri (1949) adlıkitabında da Hoca’nın 72 fıkrasını nazma çevirdi. Çeviri kitaplarınınsayısı 12’dir.

Asım Bezirci’nin derlediği çeviri şiirleri ise Çeviri Şiirler (1982)adıyla; düzyazıları da, yenide Bütün Yazılar I, II (1982) adıylayayımlandı.
Orhan Veli/Bütün Eserleri dizisinin ilk kitabı Edebiyat Dünyamız(1975)’da şairin düzyazıları, konuşma ve röportajları (haz. Asımbezirci), ikinci kitapta Bütün Şiirleri (1975) derlendi.

HAKKINDA YAZILANLAR
Adnan Veli Kanık, ağabeyinin biyografisi ile basında çıkmışyazılarından seçme parçaları şu kitapta derledi: Orhan Veli İçin (1953).
Şair üzerine bir inceleme Asım Bezirci’nin, zengin bir bibliyografya da veren Orhan Veli Kanık adlı eseridir (1967).

ANLATAMIYORUM

Ağlasam sesimi duyar mısınız,
Mısralarımda;
Dokunabilir misiniz
Gözyaşlarıma, ellerinizle?

Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel,
Kelimelerin kifayetsiz olduğunu
Bu derde düşmeden önce.

Bir yer var, biliyorum;
Her şeyi söylemek mümkün;
Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum;
Anlatamıyorum.
bypaul'adli üyenin imzası

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

Copyright © 2007 By ! ' ™PAUL™®
Bütün Hakları Saklıdır!!
|l|lllll|lll||ll||lll|
²¹°¹³²¹³ °¹²¹³
Sponsor Bağlantı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Reklamlar
Pm ile Basvuru
Bilgi için
Pm ile Basvuru
Bilgi için
Pm ile Basvuru
Bilgi için
Pm ile Basvuru
Bilgi için
Pm ile Basvuru
Bilgi için
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!